Sultana Amerika'da yaşayan bir Türk kızı. Daha önce San Fransisko'da yaşayan Sultana daha sonra Newyork'a yerleşmiş. Burada uzun çalışmalar sonucunda "Çerkez Kızı" adlı albümünü tamamlamış. Albüm Türkiye'de Doublemoon etiketiyle çıktı. Doublemoon bu zamana kadar jazz ve etnik soundlu albümleri piyasaya çıkarıyordu. Sultana Amerika'da rap sözleri yazmaya başlamış. Müzik eğitimide alan Sultana nota biliyor. 

Az da olsa bir iki entrüman çalabiliyor. Ama o kendisini rap'e yönlendirmiş. Amerika'da birçok barda rap yapmış. Ilk profesyonel çalışmasını Parliament Jazz festivalinde Burhan Öcal ve Jamaladeen Tacuma ile sahne almyş. "Groove Alaturca" adlı albümde iki tane de parçası bulunuyor. Bunlar "Kısmet" ve "Katibim". Demo kasedi Amerika'da bir şekilde Ahmet Ertegün'ün eline geçmiş. Demo kasedi Pozitif/Double Moon'a ulaştıran Ertegün Sultana'nın Türkiye yolunu açmış. Albüme birçok kişi destek vermiş. Albümün prodüktörleri arasında underground dünyasynyn birçok üyesi var. 

Bunlar arasında; NativeSun, B Wiz, Michael Ladd, Donald Grant ve Orient Express'den Andreas Advocado ve Turgay Ayaydın var. Albümün skit'lerinde ise Laço Tayfa yeralyyor. Albümün kayıtları 1999 yılında tamamlanmyş. Birçok stüdyoda çalışan Sultana oldukça iyi bir perfonmans sergilemiş. Albümde "Kuşu Kalkmaz" adlı parçaya klip çekilmiş. Bu klibi Umur Turagay çekmiş. Albümün satış grafiğide oldukça yüksek. Şu anda "Çerkez Kızı" ençok satan albümler arasında sekizinci sıraya kadar yükseldi. 

Bakalım ileride neler olacak. Basında Ilk bayan Türkçe rapçi olarak lanse edilse de bizler Sultana'dan önce Almanya'da Aziza A'nın albüm çıkardığını biliyoruz. Sultana'nın "Çerkez Kızı" adlı albümü oldukça farklı bir çalışma olmuş. Sound olarak oldukça kuvvetli ve modern bir yapıya sahip. Her rap dinleyicisinin alması gereken bir albüm.Sultana 2001 senesinde Yeralti Operasyonuna "Istanbul geceleri"adli bir parçada vermiştir.

0 yorum

Yorum Gönder